Esszenciális Olajok

Mi az esszenciális olaj és hogyan működik?

Természetes megoldások az egészséges és gazdag élethez.

Az aromatikus növényekből kinyert illékony vegyületek használatát egyesek új trendnek tekintik, ugyanakkor fontos tudnunk, hogy az illóolajok és illóolaj alapú termékek alkalmazása mélyen gyökerezik a múlt hagyományaiban.

Az ősi civilizációk sokrétűen használták az illóolajokat az aromaterápiában, a test és szépségápolásban, a vallási szertartásokban és ételek készítéséhez egyaránt. Bár a múltban az illóolajok használata empirikus tapasztalatokon alapult, napjainkban egyre több tudományos bizonyíték és kutatás igazolja az illóolajok hatékonyságát és biztonságos jellegét.

Az esszenciális olajokról

Az esszenciális olajok használata sokféle előnnyel járhat. Mindenki a maga módján tapasztalhatja meg az esszenciális olajok sokféleségéből adódó szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait.

Egyre növekvő népszerűségét többek között annak köszönheti, hogy lehetővé teszi a felhasználás során saját egyéni szükségeleteink szerinti alkalmazást.

Egyes esszenciális olajok nyugtató, tonizáló és földelő tulajdonságokkal rendelkeznek, míg mások energizáló, felemelő, melegítő vagy megújító hatásúak.

Hogyan használd az olajokat

Most, hogy már tudod mik az esszenciális olajok és honnan származnak, itt az ideje megtanulni hogyan tudod megfelelően használni őket. Nem kell szakértőnek lenned ahhoz, hogy élvezd az esszenciális olajok által nyújtott előnyök széles skáláját. Mindössze arra van szükséged, hogy átlásd hogyan használhatod azokat egyszerűen és biztonságosan a napi rutinod során.

Az olajok 3 felhasználási módja

Az esszenciális olajokat e 3 felhasználi mód egyikével juttatjuk a szervezetünkbe:

diffuzor

Diffúzorral

Tenyérből inhalálva, diffúzerrel levegőbe juttatva.

kulsoleg

Külsőleg

Higitva a célzott területeken.

 

belsoleg

Belsőleg

Cseppentve nyelv alá, vízbe vagy zöldségkapszulába.

 

Hogyan használjam biztonságosan az esszenciális olajokat?

Voltak idők, amikor az esszenciális olajok bizonyos alkalmazási módjait előnyben részesítették, illetve kizárólag azokra hagyatkoztak. Az olajokat övező kutatások egyre átfogóbb természeténél fogva azonban mára már az alkalmazási módokról is sikerült sokkal pontosabb képet alkotnunk. Mindegyik alkalmazási mód biztonságos, ha megfelelően végezzük. Érzelmi és testi jóllétünk széles körű támogatására egy vagy akár több alkalmazási módot is bevethetünk. Használhatunk egyszerre csak egy önálló olajat vagy akár komplex keverékeket is az alábbi módokon:

Külsőleg
Belsőleg

Helyileg

A helyi alkalmazás az esszenciális olajok használatának egy rendkívül hatékony módja.* Mivel az esszenciális olajok kis molekuláris tömeggel rendelkeznek és lipidoldékonyak, könnyen áthatolnak a bőrön. A felszívódást követően pedig az érintett területen maradnak, hogy helyileg fejtsék ki jótékony hatásaikat.

Habár az esszenciális olajok könnyedén felszívódnak, ez még számos módon fokozható. Egy finom masszázs serkentheti a véráramlást az érintett terület irányába, ugyanakkor az egész testre kiterjedő eloszlást is javítja. Hordozóolaj használatával is fokozható a felszívódás, különösen száraz vagy hámló bőr esetén, ugyanis segít hidratálni a bőrt, és lassítja az olaj elpárolgását is.

Annak érdekében, hogy csökkentsük a bőrérzékenység kialakulásának valószínűségét, különösen fiatal vagy érzékeny bőr esetén, ajánlott hordozóolajat (például frakcionált kókuszolajat használni) a nagyobb hatóerejű olajok hígításához, illetve egy-egy olaj első alkalommal történő kipróbálásához. A javasolt hígítási arány jellemzően egy csepp esszenciális olaj három csepp hordozóolajban.

Mindig tanácsos inkább több kisebb adagban felvinni a nap folyamán, mint egyetlen nagy dózisban. Kezdje a lehető legkisebb dózisban (1-2 cseppel). A helyileg alkalmazott dózis felvitele igény szerint 4-6 óránként megismételhető. Mivel minden ember más és más, az adagok mindenki esetében eltérők lesznek testalkattól, kortól és általános egészségi állapottól függően.

A helyileg történő alkalmazás egyéb hatékony módjai 

 • Adjon néhány csepp olajat egy meleg fürdőhöz.
 • Készítsen meleg vagy hideg borogatást egy vízzel átitatott törülközővel vagy kendővel és esszenciális olajok hozzáadásával, majd helyezze el a kívánt területen.
 • Cseppentsen egy olajból testápolójába vagy hidratálókrémébe, majd vigye fel a bőrére.

Kerülendő érzékeny területek:

 • Az arc egyes területei, mint például a szemkörnyék
 • Szemek és belső fül
 • Felsértett, sérült vagy egyéb módon károsodott bőr

Belsőleg

Egyes esszenciális olajok gazdag kulináris múltra tekintenek vissza, és bátran használhatjuk őket étrendünk kiegészítéseképp, számos módon támogatva ezzel az egészségünket.* Amikor fahéjjal hinti meg a zabkásáját, elkortyolgat egy csésze borsmentateát, vagy friss bazsalikomleveleket ad a spagettijéhez, tulajdonképpen az esszenciális olajok illékony aromás vegyületeit fogyasztja el.

Az ételekre jellemző számos egészségügyi előny, valamint íz és aromás tulajdonság az esszenciális olajoknak tudható be. Koncentrált formában az esszenciális olajok jótékony egészségügyi hatásokat kínáló táplálékkiegészítőként is alkalmazhatók. A belsőleges használat biztonságos és hatékony alkalmazási mód a szervezetünk kifinomult fiziológiai folyamatainak köszönhetően.

Amikor lenyeljük az esszenciális olajokat, azok a gyomor-bél traktuson keresztül közvetlenül a véráramba kerülnek, amely azután eljuttatja őket a szervezet többi részébe. Az esszenciális olajok lipidoldékonyak, ami azt jelenti, hogy könnyedén eljutnak a test minden szervébe, köztük az agyba is. Majd ahogyan minden mást, amit elfogyasztunk, a májunk és a többi szervünk az olajokat is metabolizálja, majd kiüríti a szervezetből.

Az esszenciális olajok összetétele rendkívül komplex. Minden összetevőjük sajátos biokémiai tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek más és más módokon lépnek reakcióba a sejtekkel és a szervekkel. És habár ezek a hatásmechanizmusok még nem teljeskörűen ismertek, a pozitív végeredmények már bizonyosságot nyertek. A test viszont csak a megfelelő mennyiségű esszenciális olaj kezelésére áll készen.

A címkéken és egyéb szakmai iránymutatások által javasolt, megfelelő adagolást szigorúan be kell tartani a toxicitás elkerülése érdekében.

A belsőleges alkalmazás hatékony módjai 

 • Főzés vagy sütés közben használjon olajokat a friss fűszernövények vagy szárított fűszerek helyett az ételek elkészítéséhez.
 • Ne feledje, hogy az esszenciális olajok sokkal nagyobb hatóerejűek, mint a szárított vagy friss fűszerek és fűszernövények, ezért kezdetnek csak nagyon kis mennyiséget alkalmazzon.
 • Az erősebb olajokat ezért érdemes inkább a „fogpiszkálós” módszerrel adagolni (mártsa egy tiszta fogpiszkáló hegyét az olajba, és így keverje az ételbe) egész cseppek helyett.
 • Adjon esszenciális olajokat ivóvizéhez, smoothie-khoz, tejhez, teához vagy egyéb innivalókhoz.
 • Fogyasszon esszenciális olajokat belsőleg, zöldségkapszulába cseppentve, esetleg egy kevés joghurthoz adva.

*Minden alkalmazási módra vonatkozóan olvassa el és kövesse a címkéken leírtakat az olajspecifikus instrukciókért és biztonsággal kapcsolatos információkért.

Shopping Cart